Tekvicový kompót s ananásovou príchuťou
Ingrediencie:
Verzia pre tlač

2 kg nakrájanej očistenej tekvice, 1,5 dcl octu, kryštáľový cukor, citrón, kyselina citrónová, 6 klinčekov, ananásový sirup.

Postup prípravy:

Tekvicu poriadne očistíme a nakrájame na kocky, vložíme do misky, zalejeme octom a dolejeme vodou tak, aby tekvica bola ponorená a necháme cez noc (najlepšie 24 hodín) odležať. Potom tekvicu precedíme, opláchneme čistou vodou, vložíme do hrnca, zalejeme čistou vodou, pridáme cukor podľa svojej chuti, klinček, ošúpaný citrón zbavený kôstok nakrájaný na kolieska, 1 lyžičku kyseliny citrónovej, privedieme k varu a povaríme tak dlho, až tekvica zosklovatie. Potom tekvicu aj so šťavou plníme do zaváracích pohárov, zaviečkujeme a sterilizujeme 30 minút pri 80 °C až 85 °C.