Slaný závin z lístkového cesta
Ingrediencie:
Verzia pre tlač

400 gramov lístkového cesta, 400 gramov špenátu, 1 väčšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 50 gramov syra, 6 plátkov syra, 150 ml smotany, 3 vajcia, muškátový oriešok, soľ, olej.

Postup prípravy:

Na rozpálenom oleji osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný špenát, alebo špenátový pretlak, premiešame, po približne minúte zalejeme smotanou a varíme asi sedem minút. Osolíme, pridáme štipku muškátového orieška, dva pretlačené strúčiky cesnaku a rozklepneme dve vajcia, zamiešame, chvíľu povaríme a na konci ešte pridáme nastrúhaný syr a posledný pretlačený strúčik cesnaku. Na chvíľu odstavíme. Medzitým si rozvaľkáme lístkové cesto na dva pláty, na každý plát lístkového cesta dáme do stredu do dĺžky 3 plátky syra, na ne rozložíme špenát a závin zavinieme a potrieme posledným rozmiešaným vajíčkom. Slaný závin vložíme do rúry rozpálenej na 170 stupňov a pečieme do zlatista (približne 20-30 minút).