Parížska torta
Ingrediencie:
Verzia pre tlač

50 g práškového cukru, 100 g masla alebo rastlinného tuku, 5 vajec, 50 g čokolády, 60 g jemného kryštálového cukru, 80 g hladkej múky, 70 g zomletých orechov.

Plnka: 2 dl šľahačkovej smotany, 30 g práškového cukru, 100 g čokolády, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g masla alebo rastlinného tuku.

Čokoládová poleva: 60 g čokolády, 60 g stuženého tuku.

Postup prípravy:

Cukor s maslom alebo rastlinným tukom vymiešame, za stáleho miešania pridáme žĺtky, zmäknutú čokoládu a všetko spolu vymiešame do peny. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh a spolu s múkou a orechmi ho zľahka primiešame k mase.

Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, dáme do nej cesto a upečieme. Povrch upečenej a vychladnutej torty potrieme plnkou, polejeme čokoládovou polevou, ozdobíme a necháme na chladnom mieste stuhnúť.

Plnka: Smotanu, práškový a vanilínový cukor, polámanú čokoládu a tuk za stáleho miešania uvaríme dohusta, necháme dobre vychladnúť a metličkou vyšľaháme na penu.

Čokoládová poleva: Čokoládu s tukom roztopíme, vymiešame, a keď začne poleva tuhnúť, polejeme ňou parížsku tortu.