Hruškový koláč - obrátený
Ingrediencie:
Verzia pre tlač

4 hrušky (ošúpané a bez jadrovníkov), 2 lyžice vody, 100 g hladkej špaldovej múky, 100 g pšeničnej hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 70 g hnedého cukru, 4 lyžice mlieka, 2 lyžice medu, 2 lyžičky mletej škorice, 2 ušľahané bielka, trochu masla, hnedého cukru a posekaných orechov na vysypanie formy.

Postup prípravy:

Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie. Dno potrieme vrstvou masla, posypeme hnedým cukrom a hŕstkou sekaných orechov.
1 hrušku rozmixujeme s 2 lyžicami vody na kašu a prelejeme do misy. Múky s práškom do pečiva preosejeme na hruškovú kašu, pridáme cukor, mlieko, med, škoricu a vareškou alebo rukami premiešame. Ďalšie 2 hrušky nakrájame na kocky a pridáme do cesta, zľahka vmiešame aj ušľahané bielky.
Poslednú hrušku nakrájame na tenké plátky a nimi vyložíme dno tortovej formy. Navrch nalejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 °C asi na 1 hod. Hotový hruškový koláč necháme asi 10 min. vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme, necháme úplne vychladnúť a podávame.